Vill du skriva på Svenska fristäder?

writing

Målet vi inom Svenska fristäder strävar efter är att varje individ skall ha rätt till självbestämmande. Vi gör detta bl.a. för att vi tror att varje individ är unik och har rätt att leva som denne vill, men också för att vi tror det leder till ett, överlag, ofantligt bättre samhälle. Är du intresserad av att hjälpa till att utveckla argumenten och förståelsen för frihetligt utträde? Vi tar gärna emot artiklar och publicerar de på sidan, så länge de är relevanta för frågan, argumenterar sakligt och väl samt, ifall den nämner någon, visar största respekt för individen.

Vad menar vi då med dessa tre krav? Dessa beskriver vi nedan:

1) Ha med en koppling till utträde på något sätt

Ganska självklart, det måste handla om eller vara kopplat till den politiska frågan om utträde. Men det här är ett väldigt brett område, så det finns väldigt mycket att skriva om: epistemologi och vetenskapsfilosofi, andras liknande idéer och deras argument för dem, ett svar på något motargument som lämnats, skriva referat av artiklar som också förespråkar detta eller ger någon viktig information om det, skriva om marknadsföring för hur vi ska presentera budskapet, eller formulera nya argument för utträde. Det skulle också vara intressant med artiklar om hur något fungerar annorlunda i ett annat land eller om någon film tagit upp ett viktigt resonemang som går att applicera i den här frågan. Eller med en beskrivning av hur ditt drömsamhälle skulle se ut! Målet är att försöka göra vår världsbild så tydlig som möjlig, varför vi tror det är vettigt med frihetligt utträde, samt att publicera artiklar som folk vill sprida vidare om den här politiken. Tveka inte med att höra av dig ifall du har en idé du funderar på och är tveksam på ifall den faller inom dessa ramar!

2) Var saklig

Vad det innebär är att man måste förklara sina resonemang och om man kommer med ej uppenbara fakta-uppgifter så måste man beskriva hur dessa kommit till. Det går också bra att länka till andra som förklarar resonemangen eller hur vi kan veta att faktan stämmer. Vad är då en ej uppenbar fakta-uppgift? Det är egentligen ganska brett, då vi siktar in oss på att vem som helst borde kunna gå in på sidan och läsa utan att stöta på okända uppgifter som inte styrks. Så en ej-uppenbar fakta är något som en tolvåring kanske inte känner till.

Så, ifall man skriver att Sovjet var ett katastrofalt misslyckande som ett politiskt experiment, så behöver man ge en länk för det och kortfattat sammanfatta det. Som ”…bland annat för att tiotals miljoner människor beräknas ha mördats av detta styre”. Och om man säger att det här systemet fungerade dåligt på grund av dåliga incitament så får man länka till någon artikel, bok eller media som går igenom hur incitamentstrukturen där är dålig. Om det är en bok eller föreläsning så kan det vara bäst med en fotnot som säger vilken sida eller var i klippet det diskuteras. Ifall du skriver ned resonemanget själv så är det viktigt att alla koncept och termer förklaras.

3) Visa respekt för de du omnämner

Detta innebär att man inte skriver något elakt eller förlöjligande om någon annan. Om du skriver ett svar till någon var noga med att beskriva hur du uppfattar den andres argument och vad för belägg som denne lägger fram för dem; återge alltid den andres argument i dina egna ord. Varje tveksamt ord måste också definieras ordentligt. Vilka ord har då en tveksam innebörd? Ja, det är inte alltid helt säkert. Ord som ”frihet” – som vi använder väldigt ofta på sidan – är något som tolkas väldigt olika i dagens politiska debatt. På den här sidan utgår vi från att vad än frihet innebär, så innefattar det rätten till självbestämmande. Det kanske dock inte är tydligt för någon som kommer in på sidan bara för att läsa ditt svar, så där kan det vara värt att vara extra tydlig.

Att visa respekt handlar till stor del om att vara saklig, så om man bara lyckas väl med det lär det här gå bra också. För mer tankar om vad det innebär att föra en god debatt kolla in ”20 principles for effective argumentation” av David F. Coffin , Jr. och ”6 Tips for Productive Arguments” av John Maxwell IV.

Jag har skrivit som om det handlar om en artikel, men vi tar jättegärna emot videoklipp, memer, podcasts eller annat! Oavsett vad det är, om du vill vara med och bidra till Svenska fristäder tveka inte att skicka ditt färdiga arbete eller ett utkast till kontakt@svenskafristader.se, vårt facebook- eller twitter-konto. Om du är fundersam på om det skulle passa ta bara och skicka in! Skicka gärna med en profilbild och beskrivning om dig själv så skapar vi en profil åt dig. Det går också bra att lägga upp saker via en anonym eller pseudonym profil.

Och, sist av allt, ifall du vill lägga in något argument som är kritiskt till den rådande världsbilden här på svenskafristader.se så kan du också skicka in det, så lägger vi upp det på hemsidan (om du inte har en egen plattform, i sådana fall kan vi länka till dig).

2 comments / Add your comment below

  1. Jag skriver gärna för er. Skulle vilja inkludera en donationsknapp till mina artiklar dock.

    Jag har vetenskaplig bakgrund och därför inga problem med saklighet. Jag är väluppfostrad och har därför inga problem med respekt. Jag är disillusionerad och erfaren nog för att brinna för ämnet. Har skrivit för två tidningar tidigare, varav den ena var jag redaktör för. Har ni speciella önskemål på teman så kontakta mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *